Közlenmiş domates ve biber sosu nasıl yapılır?

Akdeniz mutfağının karakteristik lezzetlerinden közlenmiş domates ve biber sosu, hem sıcak hem soğuk tüketime uygun çok yönlü bir eşlikçi. Izgara yemeklerden makarnalara, sandviçlerden mezeler kadar geniş bir kullanım alanı sunan bu sos, evde kolayca hazırlanabilen tarifiyle sofralara şenlik katıyor.

20 Kasım 2025

Közlenmiş Domates ve Biber Sosu Tarifi


Közlenmiş domates ve biber sosu, özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen bu sos, ızgara etlerden makarnalara, mezelerden sandviçlere kadar birçok yemekle harika uyum sağlar. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir közlenmiş domates ve biber sosu tarifi:

Malzemeler:


  • 4 adet büyük boy domates
  • 2 adet kırmızı dolmalık biber
  • 1 adet yeşil dolmalık biber
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane veya taze fesleğen (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


  • Domates ve biberleri güzelce yıkayıp kurulayın
  • Fırını 200 dereceye ısıtın
  • Sebzeleri fırın tepsisine yerleştirin
  • 20-25 dakika veya derileri kararıncaya kadar pişirin
  • Sebzeleri çıkarıp bir süre soğumaya bırakın
  • Közlenmiş derileri soyun
  • Domates ve biberlerin çekirdeklerini çıkarın

Yapılışı:

1. Közlenmiş ve soyulmuş domates ve biberleri doğrayın
2. Bir tavada zeytinyağını ısıtın
3. İnce doğranmış sarımsakları hafifçe kavurun
4. Doğranmış domates ve biberleri ekleyin
5. Tuz ve karabiberi ilave edin
6. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin
7. İsteğe bağlı olarak baharatları ekleyin
8. Blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin

Püf Noktaları:

  • Sebzeleri közlerken fırın yerine ocak üzerinde de közleyebilirsiniz
  • Sosun kıvamını kullanacağınız yere göre ayarlayabilirsiniz
  • Daha yoğun bir lezzet için bir miktar biber salçası ekleyebilirsiniz
  • Sosu buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz

Servis Önerileri:

  • Makarna sosu olarak
  • Izgara et ve balıkların yanında
  • Meze olarak zeytinyağlılar ile
  • Sandviç ve tostlarda
  • Kahvaltılık olarak

Bu lezzetli sos, hem sağlıklı hem de pratik bir seçenek olarak mutfağınızda sıkça yer alacak. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;