Domatesli makarna sosları için en iyi tarifler neler?

Domatesli makarna sosları, İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olup her damak zevkine hitap eden çeşitlilikte hazırlanabilir. Marinara'nın klasik sadeliğinden acılı Arrabbiata'ya, kremalı Rosa'dan doyurucu Bolonez'e kadar temel tekniklerle özelleşmiş tarifler, hem pratik hem de lezzetli seçenekler sunuyor.

20 Kasım 2025

Domatesli Makarna Sosları: Temelden Özele En İyi Tarifler


1. Klasik Domates Sos (Marinara)


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 800 gr konserve bütün domates
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • Tuz ve karabiber
Yapılışı: Zeytinyağında sarımsakları kokusu çıkana kadar kavurun. Domatesleri ekleyip ezerek pişirin. Baharatları ilave edip 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.

2. Kremalı Domates Sos (Rosa Sos)


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan (küp doğranmış)
  • 500 gr domates püresi
  • 200 ml krema
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı: Soğanları pembeleşene kadar kavurun. Domates püresini ekleyip 10 dakika pişirin. Kremayı ekleyip 5 dakika daha pişirin. Baharatlarla tatlandırın.

3. Fırınlanmış Domates Sos

  • 1 kg cherry domates
  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Taze fesleğen yaprakları
Yapılışı: Domates ve sarımsakları fırın tepsisine alın. Zeytinyağı gezdirip 200°C'de 25 dakika pişirin. Fesleğenle birlikte blender'dan geçirin.

4. Bolonez Sos

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan (küp doğranmış)
  • 400 gr kıyma
  • 400 gr domates püresi
  • 1 havuç (rendelenmiş)
Yapılışı: Soğan ve havucu kavurun. Kıymayı ekleyip renk değiştirene kadar pişirin. Domates püresi ekleyip 1 saat kısık ateşte pişirin.

5. Arrabbiata Sos (Acılı)

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 2-3 kırmızı acı biber
  • 800 gr domates püresi
  • 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı: Zeytinyağında sarımsak ve acı biberleri kavurun. Domates püresi ekleyip 20 dakika pişirin. Şekerle tatlandırın.

Püf Noktaları:

  • Domateslerin çekirdeklerini çıkararak daha pürüzsüz sos elde edebilirsiniz
  • Sosu en az 15-20 dakika pişirerek lezzetin oturmasını sağlayın
  • Taze baharat kullanımı aromayı zenginleştirir
  • Son anda bir parça tereyağı eklemek sosu daha kremalı yapar

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;