{ "title": "Sütlü Domates Çorbası", "image": "https://www.domatescorbasi.gen.tr/images/sutlu-domates-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:36:53", "author": "Oğuzalp", "article": [ { "article": "Sütlü domates çorbası, özellikle kış sofralarının vazgeçilmezidir. Besin değeri oldukça fazladır. İçerisinde bulunan domatesin ve sütün vücuda çok sayıda yararı bulunmaktadır. Akşam yemeklerinde içilebilecek lezzetli bir çorba seçeneğidir. Çocuklar için yararı çok fazladır ve anne sütünü almayı bırakan bebeklere verilebilecek faydalı bir çorbadır. Yapılışı da oldukça pratiktir. İçerisinde kullanılan malzemelerin bolluğu nedeni ile çorbanın da besin değeri artmaktadır. Buzdolabında yaklaşık olarak 2 gün boyunca muhafaza edilebilir. Çalışan hanımlar için kolay yapılabilen bir çorba seçeneğidir. Bayat ekmeklerin kullanılmasında işe yarar. Üzerine kaşar peyniri rendelendiğinde çorbanın lezzeti de artar.

Sütlü domates çorbasının faydaları nelerdir?

Çorbanın içerisinde kullanılan domatesin vücuda çok sayıda faydası bulunmaktadır. Lif açısından oldukça zengin olan domates, mideye ve bağırsak sistemine faydalıdır. Vücutta bulunan zararlı maddeleri temizler. Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır. Vücuttaki kanı temizler ve kan düzeyini yükseltir. Vücutta olabilecek kanser türlerinin önüne geçer. Damar yapısını düzeltir ve damar sertliklerini giderir. Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Cilt üzerinde olabilecek olumsuzlukların önüne geçer. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Çorbanın içerisinde kullanılan sütün kemik gelişiminde yararları bulunmaktadır.

Bu lezzetli çorba diyet yapan kişiler içinde faydalıdır. Diyet yapanlara diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Diyet listesine konulan bu çorba günde üç kâse içilebilir. İçerisinde bulunan lif sayesinde tok tutar. Yine çorbada kullanılan sütte diyet yapanlar için faydalıdır.

Sütlü domates çorbasının besin değeri (1 Porsiyon)
Sütlü domates çorbası için malzemeler
Sütlü Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

Orta harlı ocağa tencereyi koyalım ve içerisine sıvı yağı dökelim. Tencerenin içerinse unu ilave edip, iyice kavuralım. Kavrulan unun üzerine rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını da ilave edelim. Bu esnada çırpma teli yardımı ile sürekli karıştıralım. Tencerenin içerisine tuzu, karabiberi ekleyelim ve bir müddet daha karıştıralım. Tencerede kaynamakta olan malzemenin içerisine azar azar suyu ilave edelim. Suyunu eklediğimiz çorbayı sürekli karıştırarak pişirelim. Çorbanın pişmesine 5 dakika kala sütü ilave edip bir müddet daha pişirelim. Burada sütün kesilmemesi için yapılması gereken, kaynamakta olan çorbadan bir miktar alıp, sütün bulunduğu kaba ilave etmek. Bu sayede süt ısınacaktır ve kesilmeyecektir.

Pişen çorbayı servis tabağına alalım ve üzerine önceden rendelenmiş olan, kaşar peynirini ilave edelim. Bu lezzetli çorbanın daha da lezzeti olabilmesi için, servis aşamasında ince kıyılmış maydanozda kullanılabilir. Ayrıca bu çorbanın servis aşamasında evde bulunan bayat ekmeklerde kullanılabilir.

Evde bulunan bayat ekmekleri küp-küp doğrayalım ve yapışmaz özelliği bulunan fırın kabına koyalım. Bu özellikte fırın kabı bulunmayanlar yağlı kâğıtta kullanabilirler. Fırın kabına sıralanmış olan ekmeklerin üzerlerine az miktarda sıvı yağ, tuz ve çok az miktarda kekik ilave edip, iyice karıştıralım. Ekmekleri önceden ısıtılmış olan 250 derece fırında yaklaşık 7 dakika kızartalım. Kızarmış olan bayat ekmekler en lezzetli halleri ile çorba üzerinde kullanıma hazırdırlar. Bu sayede ekmek israfının da önüne geçilmiş olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }