{ "title": "Domates Çorbası Nasıl Yapılır", "image": "https://www.domatescorbasi.gen.tr/images/Domates-Corbasi-Nasil-Yapilir-26.jpg", "date": "19.01.2024 11:28:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Domates Çorbası Nasıl Yapılır, Oldukça lezzetli ve yapımı pratik bir çorbadır. Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından bir tanesidir. Çorbalar daha çok kış aylarında tercih edilse de domates çorbası yaz aylarında da rahatlıkla tüketilebilir. Bunun nedeni domateslerin yazın yetişmesinden kaynaklanır. Kış aylarında hormonsuz ve organik domates bulmak bir hayli zor olduğu için yaz mevsiminden domates konservesi hazırlayıp saklamak gerekir. Bu sayede kışın da lezzetli domates çorbaları elde edilir. Domates çorbası hemen her yörede yapılır. İster terbiyeli, kremalı, salçalı ister sade olarak hazırlanabilir. Sağlığa oldukça faydası bulunur. Vitamin, mineral ve kalsiyum deposudur. Ayrıca mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını destekleyerek sindirimi kolaylaştırır. Akşam yemeklerinde ana yemek öncesi güzel bir başlangıç yemeği olabilir. Domatesin içerisinde bulunan lifler sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. O nedenle tek başına bir öğün olarak bile tüketilebilir. Üzerine tercihe göre ekmek kıtırları ya da kaşar peyniri rendesi konularak da sunum yapılabilir.

Domates Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

Domates çorbası için öncelikli olarak domates hazırlığı yapılır. Domateslerin kabukları iyice yıkanarak ortadan ikiye kesilir. Ortasındaki sap kısmı bıçak ile kesilir. Daha sonra kabuklarıyla birlikte robottan geçirilir ve püre haline getirilir. Çorba yapımı için derin bir tencere tercih edilebilir Tencerenin içerisine sıvı yağ konularak tencere ocağın üzerine alınır. Yağ kızınca un ilave edilir. Un kokusu çıkıncaya kadar kısık ateşte unun kavrulması gerekir. Aksi takdirde çorbada un kokusu fark edilir. Bu da çorbanın tadının bozulmasına sebep olur. Un kavrulduktan sonra içerisine domatesler ilave edilir. Domatesler yaklaşık olarak 2-3 dakika piştikten sonra biber salçası, tuz ve baharatlar ilave edilir. Tenceredeki karışımın dibinin tutmaması için tel çırpıcı ile sürekli karıştırılmalıdır. Daha sonra ayrı bir yerde süt ve su karıştırılır ve tencereye yavaş yavaş ilave edilir. Son olarak içerisine hazır et suyu bulyon konularak çorba kısık ateşte pişirilir. Et suyu bulyon tüm marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Çorba kaynamaya başlayınca çerisine tereyağı ilave edilir. Çorbanın kıvam bulması için kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika kadar kaynatılması gerekir. Domates çorbası ocaktan alınarak pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderden geçirilir. Çorba ılınırken üzeri için kıtır ekmek hazırlanır. Bayat ekmeler küp şeklinde doğranır. Küçük bir tavaya sıvı yağ konular baharatlar kızdırılır. Üzerine bayat ekmekler de ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına alınan domates çorbası üzerine bir tutam kıtır ekmek eklenerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun." } ] }