{ "title": "Domates Çorbası Domates Suyu", "image": "https://www.domatescorbasi.gen.tr/images/Domates-Corbasi-Domates-Suyu-74.jpg", "date": "21.01.2024 19:18:45", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Domates Çorbası Domates Suyu, Domates patlıcangillerden sadece bir senelik bitki ve bu bitkinin meyve kısmıdır. Patates gibi domatesin de anavatanı Güney Amerika'dır. Oldukça yüksek ve dağlık bir ülke olan Peru ülkesinin alçak kesimlerinde kendiliğinden yetişmektedir. Domates oldukça sıcak, ılık, derin, kuvvetli, sıkı ve güneş alan bir toprak isteyen sebze türüdür. Domates sebzesi Amerikanın keşfinden hemen sonra meyve kısmı zehirli sanılarak hiç önemsenmemiş ilk önce süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Bol vitaminli ve faydalı bir sebze olduğu anlaşıldıktan sonra da tarımı yaygınlaştırılmıştır. Ancak domatesin Türkiye'ye ne zaman geldiği ise belli değildir. Olgun bir domatesin yüzde doksan beşi su yüzde 0,2 ise yağ, yüzde 3,3 ise şeker geri kalanı ise madensel madde ve selülozdur. Domates turşu, salata şeklinde kullanıldığı gibi çiğ olarak da yenir aynı zamanda konserve ve meyve suyu şeklinde de çok sık tüketilmektedir.