Köfteli domates çorbası Türk mutfağının en besleyici ve lezzetli yemeklerinden birisidir. Bilinen domates çorbasının içine köfteler atılarak hazırlanır. Bu yüzden aslında iki farklı aşamada yemekler hazırlanıp sonra birleştirilir. Köfteler çorba kaşığına gelecek şekilde küçük olarak hazırlanır. Çoğunlukla sığır eti kullanılır. Köftelerin büyüklüğü ve miktarı tamamen mutfak şefine kalmıştır.
Yapımı biraz zahmetli ve malzemeler çoktur. Fakat kolaya kaçmak isteyenler için hazır domates çorbası ve dondurulmuş köfteler önerilebilir. Bu köfteler çatal- bıçak ile yenilebileceği ön görülerek dondurulduğu için köfteleri küçültmeniz gerekecektir. Buna rağmen hazır yiyeceklerle hazırlayacağınız
köfteli domates çorbası için cebinizden çıkacak para kendi uğraşınızla yapacağınız yemek parasından iki kata kadar fazla olacaktır. O halde kendi mutfağında
köfteli domates çorbası hazırlamak isteyenler için malzemeler ve hazırlanış ile kolay tarif şu şekildedir:
Köfteli Domates Çorbası Malzemeleri
- 3 adet büyük ve sulu domates
- 125 gram kıyma
- Yarım su bardağı ince bulgur (Köftelik bulgur ya da ekmek kırıntısı)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber, kırmızı toz biber, pul biber
- Bir tutam reyhan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
Köfteli Domates Çorbası Nasıl Yapılır?
Derin bir kaba veya tezgâha konulan kıymanın ortası bastırılır.
İçine baharatlar ve tuz konularak yoğrulur ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Yıkanıp kurulanmış domateslerin kabuğu soyulur. Rendelenir veya ince ince doğranır. Yap ile tencereye atılır. Suyu çekilene kadar pişirilir. Ardından salça katılır ve biraz daha karıştırılır. Ardından un katılır ve yarım dakika kadar karıştırılır. Su ve süt ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Blender ile domates çekirdekleri kaybolana kadar çekilir. Bu işlemlerin hepsi orta ateşte yapılır. Başka bir ocakta tavada misket köfteler sıvı yağ ile pişirilir. Her tarafı iyice kızardıktan sonra köfteler alınır. Diğer ocakta çorba kaynamaya başlayınca köfteler atılır. Ardından kısık ateşte aralarda karıştırılarak 15 dakika kadar kapağı kapalı şekilde pişer. Pişirme işleminden sonra
köfteli domates çorbası reyhan eklenerek sıcak servis edilir.